Douglas hout is een sterk, veelzijdig en interessant materiaal

Soms vind ik het leuk om stil te staan bij de dingen in het leven waar we normaal niet twee keer naar zouden omkijken. Normaal gesproken doe ik dit graag in steden of in de natuur, maar nu vanwege de coronacrisis ben ik vooral thuis. Daarom ben ik nu in mijn huis aan het kijken waar de spullen die ik heb van gemaakt zijn en waar die materialen vandaan komen. Dit klinkt allemaal een beetje vaag, maar het is erg belangrijk om je bewust te zijn van de materialen die je dagelijks gebruikt. Vandaag schrijf ik over een van deze materialen. Onze veranda is gemaakt van Douglas hout. In deze blog schrijf ik alles over dit materiaal. Wat het precies is, wat de eigenschappen zijn van het hout, en waar je het goed voor kan gebruiken! Veel leesplezier!

Douglas hout: waar het vandaan komt en hoe het eruit ziet

Als je wel eens in de natuur komt is de kans heel groot dat je de boom waar Douglas hout uit komt wel eens gezien hebt. Deze boom heet de Douglasspar, en hij is vooral in Europa en Amerika te vinden. De boom komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika, maar is in Europa veel aangeplant vanwege de houtproductie. Wat ik zelf grappig vind is dat de boom in Amerika wel twee keer zo hoog wordt als in Europa. Hoewel de boom in Europa voornamelijk voor de houtproductie is aangeplant, zien we hem in Nederland ook overal in de bossen. Het hout is een prachtige sparren-hout, en heeft een mooie roodachtige kleur. Door deze kleur heeft het hout een mooie warme uitstraling.

Alle fijne eigenschappen van het hout

Hout is ontzettend divers. Elke houtsoort heeft zijn specifieke eigenschappen, en die verschillen enorm. Voor Douglas hout is het grootste voordeel dat het heel lang meegaat: het is heel duurzaam. Dit is ook de reden waarom het zo’n populaire soort is voor houtproductie. Het hout blijft wel 15 jaar in uitstekende conditie, ook als het voor buiten wordt gebruikt. Als het hout eerst goed gedroogd wordt is wordt het nog harder dan het is, en dus langer in goede conditie. De harde eigenschappen van het hout en de fijne nerven maken het ook dat het hout heel goed te bewerken is. Tot slot geeft de roodachtige kleur ook een mooi uiterlijk aan het hout waardoor het niet eens behandeld hoeft te worden.

Waar je het hout goed voor kan gebruiken

Douglas hout wordt vaak verwerkt tot kant en klare producten, zoals balken en planken. Deze producten worden dan vaak gebruikt om bijvoorbeeld tuinmeubels van te maken, een aanbouw te bouwen, of zelfs een heel tuinhuis! Het is dus erg veelzijdig, en vrijwel altijd een goede keuze!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *