Je eerste nieuwe fiets kopen

Als student heb ik menig fiets versleten. Ik was er dan ook niet altijd even zuinig op. Een fiets parkeren direct naast de gracht is natuurlijk vragen om problemen. Of je fiets net iets te lang laten staan bij die openbare stalling op het station.

Fiets weg, he vervelend. Maar heel erg was het eigenlijk ook weer niet. Marktplaats barst immers van de tweedehands fietsen die voor een habbekrats weg worden gedaan. Veel vereisten zaten er ook niet aan: hij moest fietsen en dat was het dan ook. Immer hoe lelijker, hoe minder kans dat hij werd gestolen.

Tijd voor een nieuwe fiets

Nu breekt een nieuw tijdperk aan. Een periode waarin ik voor het eerst ruimte heb om mijn fiets veilig in een berging te stallen. De tijd is rijp voor een nieuwe fiets. Mijn oude kroegfiets zet zijn studenten leventje door bij mijn neefje dat gaat studeren. En zelf investeer ik in een model waar ik daadwerkelijk op wil fietsen.

En een nieuwe fiets vraagt ook om een nieuwe aanschaf strategie. Daarom heb ik mij even ingelezen. In deze blog: waar je op moet letten bij het aanschaffen van een nieuwe fiets.

Doel van de fiets

Voordat je naar de fietsenwinkel gaat, is het belangrijk jezelf af te vragen wat je precies wil doen met je fiets. Is het voor woon- en werk verkeer? Dan zijn je opties misschien een  omafiets, Stadsfiets heren. Als de afstand groter wordt kies je misschien eerder voor een elektrische fiets. Maar dat is weer niet de juiste fiets als je tevens fitter wil worden op de fiets. Een vouwfiets is dan weer handig als je je fietsrit combineert met het openbaar vervoer. En zo heeft iedere fiets zijn eigen karakteristieken en voordelen. Boodschappen doen met een fiets zonder bagagedrager zal toch tegen vallen. Evenals onderdelen van een zeer specifieke BMX vervangen, wanneer je op reis pech hebt.

Budget

Nadat je het doel van je fiets hebt vastgesteld, is het raadzaam jezelf af te vragen hoe veel je wil uitgeven aan je fiets. Stel van te voren een maximum én minimum prijs vast. Een snelle blik op het internet geeft inzicht of dit budget voldoet aan jouw programma van eisen. Vervolgens kan je in de fietswinkel modellen testen. Laat je gerust adviseren door de verkoper, en pin jezelf niet vast op een bepaald type fiets dat je van te voren in gedachten hebt. Een fietsspecialist kent immers de ins en outs van zijn waar als geen ander.

Tenslotte zou ik willen adviseren je fiets aan te schaffen bij een lokale fietshandelaar. Een goede service en een goed advies is immers goud waard. Lekker testen, die fietsen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *