Tips om je eerste podcast op te nemen

Steeds meer mensen luisteren naar podcasts. En steeds meer mensen kiezen ervoor om hun boodschap dan ook via podcasts te verspreiden om zoveel mogelijk mensen te kunnen bereiken. Een podcast beginnen is niet moeilijk, maar een goede voorbereiding is wel een aanrader. Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee zult moeten houden als je wilt beginnen met podcasts opnemen. In dit artikel delen we hoe je het beste een podcast kunt opnemen met goede kwaliteit om jouw boodschap zo goed mogelijk over te brengen.

Waar gaat je podcast over?

Bij het opnemen van een podcast hoort allereerst natuurlijk een goed idee. Er zijn een aantal vragen die je jezelf kunt stellen als je een eigen podcast wilt beginnen. Allereerst is de vraag natuurlijk wat je wilt vertellen. Waar wil je het over hebben en kun je hier zo over praten dat mensen geboeid naar jouw boodschap zullen blijven luisteren? Hiervoor is een goede brainstorm sessie vereist waarin je je ideeën opschrijft en duidelijk maakt wie de doelgroep is. Daarnaast kan een goede dosis zelfvertrouwen je helpen bij het opnemen van je podcast. Mensen horen immers alleen jouw stem en niets anders. Onzekerheid en vermoeidheid kun je horen in je stem, dus zorg dat je stem goed opgewarmd is met wat spraak- en misschien zelfs zangoefeningen. Zo kan je stem alvast wennen aan het produceren van geluid voordat je begint met opnemen.

De juiste opname apparatuur

Je hebt je idee, je hebt een plan en een doelgroep. Je hebt je moed en zelfverzekerdheid bij elkaar geschraapt en bent klaar om je eerste podcast aflevering op te nemen. Dan is het volgende wat je nodig hebt een goede microfoon. Je zou natuurlijk de ingebouwde microfoon van je telefoon of laptop kunnen gebruiken, maar de kwaliteit hiervan is niet om over naar huis te schrijven. Een podcast is een geluidsmedium en dus is het belangrijk dat de kwaliteit van het geluid op en top is. Of op z'n minst het beste wat jij op dat moment kunt produceren. Een microfoon kan je hierbij helpen en is daarom ook echt een must voor iedereen die podcasts wilt opnemen.

Software voor het nabewerken

Als je dan eindelijk je eerste aflevering hebt opgenomen, is het tijd om te beginnen met bewerken. Een typische podcast heeft namelijk meestal iets van een standaard introductie. Deze kun je apart opnemen en voor elke aflevering plakken, zodat je luisteraars weten waar ze naar aan het luisteren zijn en wat ze kunnen verwachten. Bij het maken van een podcast hoort editing, want je zult af en toe misschien wel over je woorden struikelen of fouten maken. Of je kat loopt langs en gooit je microfoon om. Met het juiste programma kun je dit soort ongewilde geluiden weg knippen. Je kunt hiervoor betaalde software gebruiken, of werken met gratis software zoals GarageBand (als je een Mac hebt) of Audacity.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *